
به گفته دکتر امین جودت مدیر عامل شرکت توسعه فناوری دانشگاه بجنورد فکر ساخت دستگاه چیلر آبگرمکن تلفیقی یکپارچه از آنجا شکل گرفت که در بسیاری از موتورخانه های موجود در کشورمان جهت ایجاد سرمایش از چیلرهای هواخنک استفاده می شود و در فصل تابستان جهت تامین آبگرم مصرفی عموما دو روش وجود دارد. در روش اول یکی از دیگ های اصلی موتورخانه وارد مدار سیرکوله گرمایش منبع آبگرم مصرفی می شود و معمولا به خاطر ظرفیت بالاتر از نیاز این دیگ ها هزینه بالایی صرف مصرف گاز مشعل می گردد. در روش دوم دیگی کوچکتر متناسب با ظرفیت منابع آبگرم تعبیه می گردد که هزینه اولیه تجهیز آن به همراه سیستم پمپاژ مقدار بالایی است. از طرف دیگر انرژی اتلافی کندانسورهای هوایی و دمای بالای مبرد خروجی از کمپرسور بیانگر آن است که می توان با تغییرات ساختاری مناسبی این انرژی اتلافی را به خدمت گرفت.
در این اختراع همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است منبع کویلی در مسیر خط دیسشارژ کمپرسور توسط شیرهای کنارگذر قرار گرفته است و گاز مبرد خروجی از کمپرسور توسط مبدل لوله ای فین دار به صورت جریان توربولنت (به دلیل افزایش ضریب انتقال حرارت) وارد منابع آبگرم شده و پس از انجام انتقال حرارت به سمت کندانسور هدایت شده و پس از عبور از شیر انبساط، فیلتر درایر، شیر برقی و سایت گلاس وارد اواپراتور و کمپرسور می گردد و سیکل مجدد تکرار می گردد.
مزایای اختراع
- بازیافت انرزی اتلافی کندانسورهای هوا خنک
- افزایش ضریب عملکرد چیلرهای تراکمی
- کاهش هزینه های مصرف سوخت
- کاهش هزینه اولیه تجهیزات گرمایشی منابع کویلی و دو جداره
- افزایش عمرمفید و نگهداشت راحتتر موتورخانه ها،
- استفاده بهینه از فضاهای موجود در موتورخانه ها
کاربرد:
این اختراع را میتوان در تمامی موتورخانه های سیستم های حرارت و برودت مرکزی که دارای چیلرهای هواخنک و منابع آبگرم مصرفی باشند بکاربرد در مقیاس کوچکتر این اختراع را میتوان در اتومبیل ها جهت تامین آبگرم مصرفی از سیستم کولرآن، استفاده از کولرهای گازی منازل در تامین آبگرم مصرفی، دستگاه آبگرم برای یخچال های خانگی و صنعتی به کار برد.